توالت فرنگی وسیله ساده اما حیاتی است که تا زمانی که خراب نشود، قدر واقعی آن را نمیدانیم. تصور کنید سیفون توالتتان به درستی کار نکند چه فاجعهای! فاضلاب بالا میزند، بوی بد حمام را فرا میگیرد و آرامش شما به طور کامل از بین میرود. در این مقاله قصد داریم به بررسی علت خرابی سیفون توالت فرنگی و راهحلهای آن بپردازیم تا بتوانید در چنین شرایطی با آگاهی و آمادگی بیشتری عمل کنید.
سیفون توالت فرنگی چگونه کار می کند؟
سیفون توالت از چند قسمت مهم تشکیل شده است که به عملکرد صحیح آن کمک میکند. این اجزا عبارتند از: شیر فلاش، تله (سیفون)، کاسه توالت و لوله تخلیه. این قطعات با هم کار میکنند تا آب موجود در مخزن به راحتی جابجا شده و در نهایت فشار کمی برای سیفون کردن توالت نیاز باشد. این اجزا برای فرآیند سیفون ضروری هستند، بنابراین مشکل در هر قطعه خاصی میتواند منجر به خرابی سیفون توالت فرنگی می شود.
در توالت، سیفون درست در زیر کاسه توالت قرار دارد. بسیاری از توالتهای سنتی دارای یک شکل خمیده شبیه لوله در زیر کاسه توالت هستند که جزء جدایی ناپذیر از مجموعه فلاش تانک است. این مورد را می توانید زمانی که نصاب توالت فرنگی دستگاه را نصب می کند به خوبی مشاهده کنید.
با در نظر گرفتن اجزای سیفون توالت، میتوانیم نحوه عملکرد آن را بهتر درک کنیم. هنگامی که سیفون را میکشید، آب از مخزن پشت توالت تخلیه شده و وارد کاسه میشود. همچنین، از طریق یک قسمت تو خالی بین کاسه و قسمت بیرونی فرنگی که به عنوان «جک سیفون» شناخته میشود آب در کاسه به جریان می افتد.
نشانههای خرابی سیفون توالت فرنگی
- گرفتگی توالت
- پایین بودن سطح آب توالت فرنگی
- پاره شدن زنجیر بالا بر
- لاستیک فلاپر مشکل دارد
- نشت آب
- صدای غیر عادی
- کاهش قدرت تخلیه
همانطور که گفته شد سیفون توالت فرنگی مهمترین قطعه ای که است که داخل مخزن قرار گرفته و وظیفه تخلیه صحیح و حفظ بهداشت سرویس بهداشتی را بر عهده دارد. با این حال با توجه به استفاده های مکرر، سیفون ها هم مثل سایر تجهیزات و قطعات همواره در معرض خرابی هستند.
علت کار نکردن سیفون توالت فرنگی به عوامل مختلفی بستگی دارد که هر کدام به تنهایی می تواند عملکرد دستگاه را با مشکل روبرو کند.با تشخیص زود هنگام این مشکلات نه تنها از بروز دردسرهای بزرگتر مانند بالا زدن چاه فاضلاب، انتشار بوی بد فاضلاب، پر نشدن مخزن و… جلوگیری کرده، بلکه به شما کمک میکند تا با اقدام به موقع و صحیح، از صرف هزینههای اضافی برای تعمیر توالت فرنگی نیز پیشگیری کنید.
1- گرفتگی توالت: یکی از بارزترین نشانههای خرابی سیفون، بالا زدن چاه فاضلاب پس از کشیدن سیفون است. این اتفاق زمانی رخ میدهد که سیفون به درستی عمل نکند و نتواند آب را به طور کامل تخلیه کند. در نتیجه، آب در کاسه توالت جمع شده و از طریق مجرای تخلیه به سمت بالا هدایت میشود. این اتفاق می تواند به دلایل مختلفی از جمله استفاده بیش از اندازه از دستمال کاغذی و محصولات زنانه نیز مرتبط باشد.
2- تنظیم نبودن سطح آب در مخزن: سطح آب در مخزن توالت فرنگی برای عملکرد صحیح فلاش تانک و تخلیه کامل کاسه از اهمیت بالایی برخوردار است. در صورتی که تنظیم سطح آب توالت فرنگی درست انجام نگرفته باشد باعث بروز مشکلاتی نظیر تخلیه ضعیف و انتشار بوی گاز فاضلاب به محیط می شود.
3- آسیب دیدگی زنجیر فلاپر: زنجیر فلاپر شروع کننده چرخه شستشو در توالت فرنگی است به این صورت که زنجیر دسته فلاش را به شیر فلاپر متصل می کند. اگر زنجیر بالابر به هر دلیلی دچار زنگ زدگی یا شکستگی شود نمی تواند فلاپر را بالا کشیده و آب مخزن را وارد کاسه کند.
4- لاستیک فلاپر خوب آب بندی نمی کند: فلاپر قطعهای کوچک اما مهم در فلاش تانک توالت فرنگی است که وظیفه حیاتی در حفظ آب مخزن و جلوگیری از نشت آن به داخل کاسه را بر عهده دارد. این دریچه، از جنس لاستیک یا پلاستیک انعطافپذیر ساخته شده و در پایین مخزن، در مسیر خروجی آب قرار میگیرد. اگر این فلاپر دچار زدگی یا پارگی شده باشد و نتواند در جای خود قرار بگیرد می تواند علت کار نکردن سیفون توالت فرنگی باشد.
5- نشت آب از توالت فرنگی: نشتی آب از سیفون یا فلاش تانک، نه تنها هدر رفتن آب را به دنبال دارد، بلکه میتواند به مرور زمان به تشکیل لکه و جرم در کف و دیوارههای سرویس بهداشتی نیز منجر شود. علت نشتی آب از توالت فرنگی میتواند از نقاط مختلفی مانند اتصالات، لولهها یا درزهای سیفون و فلاش تانک رخ دهد.
6- شنیدن صدای غیر عادی: اگر در هنگام کشیدن سیفون یا تخلیه توالت، صدای غیرعادی مانند تق تق یا غرش آب به گوش میرسد، میتواند نشانه ای از علت کار نکردن سیفون توالت فرنگی باشد. این صداها ممکن است ناشی از گرفتگی، تنظیم نامناسب شناور یا خرابی اجزای داخلی فلاش تانک باشند.
7- کاهش قدرت تخلیه: اگر سیفون به اندازه کافی قوی عمل نکند و برای تخلیه کامل توالت به چند بار کشیدن سیفون نیاز داشته باشید، نشانه ای از نقص در عملکرد سیفون است. فلاش تانک سالم باید با یک بار کشیدن، تمام آب کاسه توالت را به طور کامل تخلیه کند. ضعف در قدرت تخلیه میتواند علت کار نکردن فلاش تانک باشد.
چگونه سیفون توالت فرنگی را تعمیر کنیم؟
احتمالا تاکنون از اهمیت وظیفه ای که سیفون دارد مطلع شده اید و می دانید که اگر تمامی قطعات سالم باشند اما سیفون فرنگی کار نکند با مشکلات متعددی روبرو می شوید. در قسمت قبلی لیستی از مهمترین علت خرابی سیفون توالت فرنگی را شرح دادیم تا ابتدا بتوانید عملکرد دستگاه را بررسی کرده و در صورت لزوم به بر طرف کردن آن بپردازید.
اگر تمامی 7 مرحله را به ترتیب چک کردید و متوجه شدید که قطعات معیوب هستند یا مکانیزم دستگاه از تنظیم خارج شده می توانید به ترتیب زیر عمل کنید.
- قطع آب: برای اینکار شیر فلکه اصلی به فرنگی را ببندید
- تخلیه آب داخل مخزن: با زدن دکمه سیفون اجازه دهید آب منبع تخلیه شود
- باز کردن لوله تخلیه: لوله تخلیه پلاستیکی که از مخزن به کاسه رفته را به کمک آچار فرانسه باز کنید
- جدا کردن مخزن: پس از باز کردن لوله تخلیه، پیچ و مهرهای که مخزن را به کاسه متصل می کند را با آچار مخصوص شل کرده و آن را به آرامی بردارید
- بررسی اجزای داخلی: با دقت تمامی لوازم مثل فلاپر، شناور، زنجیر بالابر و… را بررسی کرده و از سلامت آنها مطمئن شوید
- تعویض قطعات آسیب دیده: هر قطعه که دچار خرابی شده را با مدل مشابه نو تعویض نمایید
- نصب واشرها و اورینگ ها: سعی کنید واشرها را به خوبی در جای خود قرار دهید تا آب بندی صحیح صورت بگیرد
- گریس کاری: برای روان تر شدن حرکت قطعات لازم است محل اتصال آنها به خوبی روعن کاری شود
- نصب دوباره مخزن: مخزن را به ارامی در جای خود قرار داده و پیچ های آن را تا حدی سفت کنید که ثابت بماند
- بستن لوله تخلیه: لوله تخلیه را به مخزن کرده و آن را با آچار خوب سفت کنید
- باز کردن شیر فلکه آب: شیر را باز کنید تا مخزن شروع به پر کردن کند
- بررسی نشت آب: بعد از اینکه منبع پر شد به دنبال نشتی در قطعات و اتصالات باشید
- تست سیفون: با کشیدن اهرم فلاش تانک عملکرد آن را چک کنید تا از رفع علت خرابی سیفون توالت فرنگی مطمئن شوید.
3 روش برای شستشوی دستی توالت فرنگی
اگر سیفون توالت فرنگی کار نمیکنه یا باید چند بار پشت سر هم دکمه را فشار دهید تا عمل کند می توانید از آموزش شستشوی دستی برای رفع خرابی سیفون توالت فرنگی استفاده کنید تا به موقع مشکل به صورت اساسی بر طرف شود.
1- پر کردن کاسه توالت با آب
در مواقعی که سیفون خراب شده یا به طور کلی به فلاش تانک دسترسی ندارید، میتواند راه حلی ساده و کارآمد برای تمیز کردن کاسه توالت باشد به ابزار و تجهیزات خاصی نیاز نیست کافی است یک سطل تمیز تهیه کرده و آن را به کمک گالن پر از آب کنید. برای دستگاههای قدیمی نیاز به 3 تا 5 گالن آب داریم.
2- پر کردن مخزن توالت با آب
اگر مشکل مربوط به مخزن توالت است می توانید با ریختن آب به داخل منبع عمل سیفون کردن را به صورت دستی انجام دهید. برای اینکار درب مخزن را برداشته و آب را تا جایی بریزید که زیر لبه قرار بگیرد. این مقدار می تواند در هر دستگاهی متفاوت باشد.
3- کشیدن فلاپ لاستیکی در مخزن
فلاپر لاستیکی نقش مهمی در عملکرد صحیح سیفون و شستشوی کامل کاسه توالت ایفا می کند. اگر فلاش کار نمی کند می توانید به صورت دستی عمل فلاشینگ را اجرا کنید. درب مخزن را برداشته و سراغ فلاپر رفته آن را بالا بکشید تا آب از مخزن به داخل سنگ فرنگی رفته و شستشو انجام شود.
چه موقع با لوله کش سیار تماس بگیریم؟
اگر تمامی روش ها را بررسی و اقدامات لازم را انجام دادید اما نتیجه ای که مد نظرتان بود حاصل نشد نگران نباشید! احتمالا نیاز به خدمات تعمیرات لوله کشی دارید تا به صورت تخصصی مشکل شناسایی و رفع شود. شرکت فیکس پایپ مجموعه حرفه ای و باسابقه در تهران است که سرویسکاران متعددی را در تمامی مناطق و محله های شهر تهران مستقر کرده است.
کافی است با شماره 09103950042 تماس گرفته و پس از مشورت گرفتن از همکاران ما در قسمت پشتیبانی، ثبت درخواست اعزام لوله کش سیار به محل با تعیین زمان مد نظر شما بدون فوت وقت پیگیری خواهد شد.