از مهمترین مشکلاتی که با شروع شدن فصل سرما چالش هایی رابرای ساکنین منازل آپارتمانی، ویلایی و تجاری ایجاد می کند یخ زدگی لوله آب در زمستان می باشد که معمولا می تواند به اشکال مختلفی اعم از یخ زدگی پکیج و کنتور و… خود را نشان دهد.
این معضل می تواند در عین سادگی مشکلات فراوانی را برای خانواده ها به وجود آورده و آنها را در روزهای سرد زمستان مجبور کند تا به تعمیرات لوله کشی یا رفع ترکیدگی های حاصل از یخ زدگی روی بیاورند و علاوه بر هزینه های بالا، روزگار خود را در سرمای طاقت فرسا سپری کنند.
اگر شما هم جز افرادی هستید که هر ساله با شروع شدن سرما مشکل ترکیدگی لوله آب شوفاژ و پکیج دارید می توانید در این مقاله با راهکارهای بسیار ساده و کاربردی آشنا شده و از یخ زدگی لوله آب در زمستان جلوگیری کنید. با ما همراه باشید.
اولین اقدام قبل از یخ زدگی لوله آب
پشت گوش انداختن کارها خصلتی است که در اکثر افراد وجود دارد و همین ویژگی باعث شده است آسیب های شدید مالی و بعضا جانی را تحمل کنند با ابنکه می دانند اگر هر کاری را در زمان مورد نظر انجام دهند می توانند از وقوع حادثه جلوگیری کنند.
یکی از این موارد چک نکردن تاسیسات ساختمانی است که در آن زندگی می کنید. حتی برخی از افراد نمی دانند شیر فلکه اصلی آپارتمان کجا قرار دارد یا لوله اصلی از کدام نقطه عبور کرده است. با اینکه کار بسیار ساده ای است و زمان زیادی از شما نمی گیرد.
در اصل یکی از مهمترین اقداماتی که می تواند از یخ زدگی لوله آب در زمستان پیشگیری کند استفاده از چک لیست های روزانه و هفتگی است تا تمامی موارد از لوله آب و فاضلاب تا تجهیزات بهداشتی از نظر سلامت بررسی شوند.
تا جایی که می توانید این کار را حداقل به صورت ماهیانه انجام دهید و قبل از بروز هر گونه خرابی و مشکل در سیستم آب و فاضلاب آن را بررسی و رفع نمایید. برای این امر می توانید علاوه بر اقداماتی که در ادامه گفته می شود از راهنمایی های لوله کش سیار فیکس پایپ هم استفاده نمایید.
راهکار مناسب جلوگیری از یخ زدگی لوله آب
همانطور که گفته شد پیگیری و چک کردن لوله های خارجی ساختمان راهی است که می تواند شما را از شر یخ بستن لوله در فصل سرما نجات داده و خاطره خوبی از زمستان در ذهنتان ثبت نماید.
از مهمترین روش های مناسب برای پیشگیری از یخ زدن لوله آب در زمستان می توان به:
- روشن بودن همیشگی سیستم گرمایشی با دمای پایین
- استفاده از نوار حرارتی
- عایق کاری به کمک پشم شیشه
- پر کردن فضای خالی لوله بین کف و دیوار
- عایق کاری درزهای باز بین لوله
- تنظیم ترموستات سیستم گرمایشی
- آب بندی شکاف های داخلی و خارجی ساختمان
- استفاده از فوم مخصوص لوله جهت عایق کاری
- بستن شیر فلکه واحدهای خالی از سکنه
- درزبندی تمامی درب و پنجره خانه
- باز ماندن شیر آب با فشار کم
- قرار دادن بطری خالی در دهانه لوله آب
- نصب درپوش های مخصوص کنتور آب
اشاره کرد. با همین چند کار آسان می توانید در تمامی روزهای سرد سال بدون هیچگونه استرسی از تجهیزات گرمایشی نظیر پکیج و شوفاژ استفاده کرده و نگران ترکیدگی لوله آب نباشید.
1- روشن بودن همیشگی سیستم گرمایشی با دمای کم
اگر زمان کمی در خانه حضور دارید یا می خواهید به مسافرت بروید از روشن بودن رادیاتور و پکیج اطمبنان حاصل کنید. نیازی نیست شعله آن را زیاد کنید همین که با درجه پایین روشن باشد می تواند ار افت دمای محیط جلوگیری نماید.
این عمل شاید از نظر شما کار مهمی نباشد اما می تواند از یخ زدن و نشتی آب جلوگیری کرده و هزینه استفاده از خدمات تشخیص ترکیدگی لوله با دستگاه در جیبتان باقی بماند.
پیشنهاد ما این است که دمای محیط بین 21 تا 22 درجه ثابت باشد زیرا باعث می شود آب درون سیستم گرمایش ساختمان جریان داشته و از سرد شدن آن ممانعت کند.
2- استفاده از نوار حرارتی
اگر تاسیسات ساختمان شما هم به صورت لوله کشی روکار انجام شده، به دلیل تماس مستقیم با دمای محیط می تواند معضلاتی را به همراه داشته باشد. برای پیشگیری از یخ زدن لوله آب در زمستان می توانید از نوار حرارتی استفاده کنید.
کافی است نوارها را به دور لوله بپیچانید. نوار حرارتی با ایجاد گرمای ملایم، مانع از یخزدگی آب در لولهها میشوند. مدلهای هوشمند این نوارها، دمای لوله را تنظیم کرده و از مصرف بیش از حد انرژی جلوگیری میکنند.
3- عایق کاری لوله آب با پشم شیشه
پشم شیشه یکی از رایجترین و موثرترین مواد عایقکاری است که به دلیل خواص حرارتی و صوتی منحصر به فرد خود، برای عایقکاری انواع لولهها، از جمله لولههای آب، مورد استفاده قرار میگیرد.
عایق کاری لوله با پشم شیشه یکی از کاربردی ترین روش هایی است که می تواند آب سرد و گرم منزل را در برابر سرما محافظت کرده و از یخ بستن آن جلوگیری نماید.
پشم شیشه برای مناطقی که دمای هوا در زمستان زیر 10 درجه سانتیگراد قرار می گیرد تنها موادی است که می توان به آن اطمینان کرد.
شما با اینکار می توانید علاوه بر پیشگیری از یخ زدگی لوله آب، عمر مفید لوله ها را افزایش داده و از خوردگی و پوسیدگی آن جلوگیری کنید.
4- پر کردن فضای خالی لوله بین کف و دیوار
یکی از روش های مناسب جلوگیری از یخ زدگی لوله آب در زمستان این است که اگر بین لوله و دیوار، یا کف و لوله فضای خالی وجود دارد با موادی مثل پشم شیشه و فوم پر کنید. با این کار به راحتی می توانید حجم هوای سردی که اطراف لوله وجود دارد را کاهش دهید.
استفاده از پشم شیشه و فوم های مخصوص یکی از ساده ترین راه های برای گرم نگه داشتن لوله های داخلی و خارجی ساختمان است و هزینه زیادی هم ندارد.
5- عایق کاری درزهای باز بین لوله
حتی اگر به کمک پشم شیشه یا سایر مواد عایقی لوله ها را پوشانده باشید باز هم حجم هوای سرد می تواند از بین درزها و شکاف هایی که وجود دارد باعث یخ زدگی لوله آب شود. برای این کار باید محل اتصال لوله ها در قسمت بیرونی خانه را مشخص کرده و آنها آب بندی کنید.
فوم نواری درزگیر و منبسط کننده از لوازمی هستند که می توانند علاوه بر ضد آب کردن لوله، در زمستان های بسیار سخت هم از یخ بستن لوله ها جلوگیری نمایند.
6- تنظیم ترموستات سیستم گرمایشی
ثابت نگاه داشتن دمای محیط در فصل سرما از مواردی است که بدون کوچک ترین هزینه می توانید از یخ زدگی آب داخل لوله پیشگیری نماید. در سالهای اخیر روزهایی داشتیم که هوای زمستانی کمی گرم شده و تبع آن افراد هم دمای ترموستان را کاهش می دهند که کار بسیار غلط است چرا که می تواند منجر به ایجاد نشتی در خانه شود.
برای رفع نم و رطوبت ساختمان حتما باید از لوله کش مجرب استفاده کنید. اما اگر می خواهید به این مشکل برخورد نکنید سعی کنید دمای ترموستات را روی یک درچه ثابت نگه دارید تا از تشکیل یخ درون لوله ها جلوگیری شود.
7- آب بندی شکاف های داخلی و خارجی ساختمان
تا زمانی که درزهای درب و شیشه آب بندی نشود هر چقدر هم لوله ها را عایق کاری کنید همچنان خطر یخ زدگی لوله آب وجود دارد. شروع به بررسی اطراف در و پنجره و پریز های برق و هر نقطه ای که فکر می کنید ترک ریزی در آن هست باشید.
هر شکافی را که پیدا می کنید با مواد عایقی به صورت کاملا استاندارد عایق بندی کنید. توصیه می شود در اطراف لوله ها اگر درزی وجود دارد حتما چندین لایه مواد عایقی به کار ببرید تا از بسته شدن آن مطمئن شوید.
8- استفاده از فوم مخصوص لوله جهت عایق کاری
استفاده از فوم عایق لوله یکی از روشهای ساده و مؤثر برای کاهش اتلاف انرژی، افزایش راندمان و جلوگیری از یخ زدگی لوله آب است. فوم های مخصوص مزایای بیشماری دارند نظیر: صرفه جویی در هزینه، کاهش نویز، افزایش عمر لوله اشاره کرد.
فوم های عایق لوله در انواع مختلفی تولید می شود که از بهترین آنها می توان فوم پلی اتیلن، پلی یورتان و الاستومری نام برد. این مواد می توانند سالهای زیادی لوله ها را در برابر یخ زدگی محافظت کنند.
9- بستن شیر فلکه واحدهای خالی از سکنه
یکی از اتفاقاتی که همواره در فصل زمستان با آن روبرو می شویم یخ زدگی لوله آب واحدهایی است که چند سالی است کسی در آنها سکونت نداشته است. برای رفع این مشکل کافی است سراغ شیر فلکه کنتور واحدهای مربوطه رفته و آنها را تا انتها ببندید.
با این کار دیگر مایعاتی داخل لوله جریان ندارد تا دچار یخ زدگی شود. شما می توانید برای قسمت هایی مثل لوله کشی آشپزخانه، حمام که جداگانه لوله گذاری شده هم اسن کار را انجام دهید.
10- درزبندی تمامی درب و پنجره خانه
اگر درب و پنجره خانه شما قدیمی است و شکاف های متعددی دارد که سرمای زمستان را به راحتی از خود عبور می دهد سعی کنید قبل از آغاز فصل سرما تمامی یا قسمتی از آن را با در و پنجره های دو جداره تعویض کنید.
با این کار می توانید از یه زدگی لوله آب جلوگیر نمایید. همچنین اگر واحدی دارید که خالی از سکنه می باشد در و پنجره آن را با مواد عایقی مثل پشم شیشه و فوم مخصوص کاملا آب بندی کنید تا هوای سرد آسیبی به لوله ها وارد نکند.
11- باز ماندن شیر آب با فشار کم
باز گذاشتن شیرآلاتی که در محیط باز قرار دارند راهی است که می تواند از یخ زدگی لوله آب ساختمان جلوگیری نمایید. در واقع در جریان بودن شیر آب حتی به مقدار بسیار ناچیز احتمال یخ بستن آن را بسیار کاهش می دهد.
12- قرار دادن بطری خالی در دهانه لوله آب
روش دیگری که برای چلوگیری از یخ زدگی لوله آب ساختمان بسیار کاربردی است قرار دادن بطری خالی روی دهانه لوله می باشد. پس از گذاشتن بطری حتما اطراف آن را با مواد عایقی درزبندی کنید تا مانع از نفوذ سرما به جریان آب داخل لوله شود.
13- نصب درپوش های مخصوص کنتور آب
کنتور آب اصلی ترین قسمت انشعاباتی است که در ساختمان وجود دارد و اگر دچار مشکل شود زندگی تمامی ساکنین با چالش های متعددی روبرو می شود. معمولا با آغاز فصل سرما مصرف آب کاهش شدید پیدا می کند و همین امر باعث راکد ماندن آب داخل لوله شود.
ثابت ماندن آب در لوله ها می تواند خطر یخ زدگی آنها را افزایش دهده و باعث ترکیدگی و خرابی اتصالات شود. نصب درپوش مناسب و استاندارد می تواند خطرات احتمالی را کاهش داده و از کنتور آب در برابر سرمای زمستان محافظت نماید.
راه های جلوگیری از یخ زدگی پکیج در زمستان
برای جلوگیری از یخ زدن پکیج روش های مختلفی وجود دارد که با توجه به شرایط دستگاه، باید بهترین اقدام را در سریعترین زمان ممکن انجام دهید. مهم نیست به چه علتی پکیج یخ زده است شما باید راهی را در پیش بگیرید تا مشکل حل شود.
معمولا اولین نشانه یخ زدن پکیج این است که دستگاه به صورت عادی روشن است اما آب گرم و گرمایش نداریم. حتی ممکن است صدای شعله ها و جوشیدن را هم بشنوید اما همچنان خروجی نداشته باشید. برای بررسی مشکل باید چند کار ساده را انجام دهید.
شما با چک کردن پنل کنترل به راحتی متوجه خواهید شد به چه دلیلی پکیج کار نمی کند. اگر لوله کشی پکیج دیواری یخ بسته باشد سنسورهای روی دستگاه آن را تشخیص داده و از روشن شدن آن جلوگیری می کنند.
با توجه به نوع مبدل معمولا کدهای خطای مربوزه روی نمایشگر دستگاه نشان داده می شود. تا زمانی که مشکل یخ زدگی پکیج در زمستان حل نشود نمی توانید از پکیج استفاده کنید.
دلایل یخ زدگی پکیج در زمستان
عدم استفاده و خاموش بودن طولانی مدت پکیج، یکی از دلایل اصلی یخ زدن لوله و اتصالات می باشد. پکیج هایی که در محیط بیرون از خانه قرار دارند به دلیل سرمای بیش از اندازه بیشتر در معرض یخ بستن لوله قرار دارند.
افرادی که در مناطق سردسیر زندگی می کنند برای جلوگیری از یخ زدگی لوله آب ساختمان بهتر است پکیج را در تابستان خاموش نکنند تا با شروع سرمای زیاد یخ زدگی در لوله و اتصالات به وجود نیاید.
راه های جلوگیری از یخ زدگی پکیج
- تخلیه آب پکیج
- بستن شیر ورودی
- فعال سازی سیستم پیش فرض اتوماتیک پکیج
برای جلوگیری از یخ زدگی لوله آب در زمستان حتما با دستورالعمل هایی که در این مقاله گفته شده پیش بروید تا خدای ناکرده به دلیل سهل انگاری دچار خسارتهای مالی و جانی نشوید.
روش های رفع یخ زدگی لوله آب در زمستان
اگر به هر دلیلی نتوانستید لوله کشی توالت و سایر قسمت ها را به خوبی عایق بندی کنید و دچار یخ زدگی شده است باید از روش های مطمئنی برای رفع آن استفاده کنید تا با کمترین آسیب و خسارت دوباره آب در لوله به جریان بیفتد.
معمولا افراد بعد از اینکه محل یخ زدگی را پیدا می کنند اولین کاری که انجام می دهند ریختن آب جوش بر روی لوله و اتصالات است. این کار نباید به هیچ وجه انجام شود چرا که باعث ترکیدگی و شکستگی در سیستم لوله کشی می شود.
مهمترین اقدامات رفع یخ زدگی لوله آب
- قبل از ریختن آب گرم روی لوله و اتصالات بهتر است محل یخ زده را با یک ح.له به خوبی بپوشانید
- از گرمای سشوار یا هیتر صنتعی می توان برای آب کردن یخ لوله اب استفاده کرد
- دیگ بخار آب جوش هم راهکاری است که می تواند به مرور یخ لوله را بدون آسیب آب کند
از آنجایی که مایعات داخل لوله به راحتی به نقطه انجماد می رسد همین امر باعث می شود تجهیزاتی که با اب در ارتباط هستند همواره مورد خرابی و آسیب قرار بگیرند. برای جلوگیری از یخ زدگی لوله آب در زمستان حتما باید با روش هایی که در بالا گفته شد از این اتفاق پیشگیری کنید.
اگر لوله ها و اتصالات قسمتی از خانه دچار یخ زدگی شد نگران نباشید با راهنمایی هایی که در این مقاله گفتیم به راحتی می توانید رفع یخ زدگی لوله آب را بدون کوچکترین مشکلی در منزل انجام دهید.